Wat is Basisolie?
Wat is een basisolie?
Basisoliën (ook wel drager oliën genoemd) zijn vette, plantaardige oliën. Ze worden gewonnen uit noten, zaden en peulvruchten.
Wanneer de olie koud is geperst blijven alle belangrijke stoffen behouden, die door andere bewerkingsmethoden verloren gaan. Basisolie vertoont veel overeenkomst met het huidvet. Basisoliën worden ook veel in huidverzorgende cosmetica toegepast en zijn daarin vaak belangrijke ingrediënten.
flessen basisolie
Een goede kwaliteit basisolie:
- voorkomt uitdroging van de huid
- voedt de huid
- maakt de huid soepel
- stimuleert de natuurlijke huidfuncties
- voorkomt wrijving
- verspreidt warmte gelijkmatig over het lichaam
- ondersteunt de werking van etherische oliën
- voorziet de huid van een gelijkmatige glans
- sluit de huid niet af
Wat zijn maceraten?
Maceraten behoren ook tot de basisoliën. Ze worden verkregen door plantendelen (bijv. wortels, bladeren of bloemen) enige tijd te weken in Zonnebloemolie, Sesamolie of Olijfolie.
Een maceraat bevat ongeveer 10% van de in vet oplosbare stoffen van de plant.
Basisolie & Etherische olie
doseren van etherische olie met pipet
Basisoliën kunnen puur op de huid gebruikt worden. Men kan ook zelf massageolie maken door bij een basisolie enkele druppels etherische olie toe te voegen. Doordat basisoliën niet vluchtig zijn, zijn ze prima te mixen met etherische oliën. Dat is de reden waarom een basisolie ook onmisbaar is in de aromatherapie. Het toevoegen van een etherische olie aan een basisolie is uiteraard niet noodzakelijk, maar een keuze die de masseur kan maken.
Meer lezen over etherische oliën.
Massageolie zelf maken
Wanneer men zelf een massageolie wil maken, kan men een basisolie vermengen met een etherische olie.
Meer lezen over zelf massageolie maken.
Wat voor eigenschappen heeft een basisolie?
Er zijn vele soorten basisoliën met elk hun eigen eigenschappen. Hieronder enkele van de meest gebruikte basisoliën:
- abrikozenpit- of perzikpit-olie
- Abrikozenpit en perzikpit-olie zijn twee lichte oliën zijn goed om te mengen met andere oliën.
- Zeer geschikt voor gezichtmassages, en vooral geschikt voor de gezichtshuid.
- (zoete) amandelolie
- Amandelolie is waarschijnlijk de meest populaire en meest gebruikte basisolie die vermengt kan worden met andere (etherische) oliën.
- Men gebruikt de zoete amandelolie, omdat de bittere amandelolie giftig is. De bittere amandelolie bevat nl. blauwzuur.
- Het wordt goed door de huid opgenomen en laat geen filmlaag achter, en is voor de meeste huidtypes geschikt.
- avocado-olie
- Avocado-olie is een vette olie, die goed wordt opgenomen door de huid.
- Gebruik Avocado-olie vooral als mengolie.
- Geschikt voor een droge huid, en wordt goed door de huid opgenomen.
- druivenpit-olie
- Druivenpit-olie is een lichte, voordelige basisolie voor algemeen gebruik, kan worden gemengd met andere oliën.
- Wordt minder snel door de huid opgenomen dan amandelolie,
- het is relatief goedkoop en is geschikt voor een vette huid
- jojoba-olie
- Jojoba-olie is eigenlijk een plantaardige was.
- Het is heel vet en relatief duur.
- Het is geschikt voor de gezichtshuid, en geschikt voor een droge en/of gevoelige huid
- tarwekiem-olie
- Tarwekiem-olie is een vette olie.
- Het wordt vooral veel gebruikt voor littekenweefsel en striae.
- Deze olie kan in combinatie met andere oliën gebruikt worden als antioxidant.
- Mensen die allergisch zijn voor tarwe kunnen deze olie niet gebruiken.
- Het is geschikt voor de droge huid, en rijk aan vitamine E.
- wortel-olie
- Wortel-olie is geschikt om te mengen (in een kleine hoeveelheid) met een andere olie.
- Helaas is deze olie niet overal verkrijgbaar.
- Het is rijk aan vitamine A, en geschikt voor de gezichtshuid.